aşurelik buğday ile yarma aynı şey mi

Aşurelik buğday ile yarma aynı şey mi? Hayır. Aşurelik buğday ile yarmanın uzaktan yakından birbirleriyle ilgisi buğday olmaktan başka, benzer tarafı yoktur. İki ürün de birbirlerinden farklı tekniklerle üretilir ve farklı yemeklerin yapımında kullanılır. Aşurelik buğday, yumuşak buğdaydan yapılan ve endüstriyel yöntemler kullanılarak kabuğu çıkarılan bir üründür. Üste görünen resim aşurelik buğdayın ta kendisidir. Alta bulunan resim ise, yarmanın birebir görüntüsüdür. Aşurelik buğdayın yüzeyi pürüzsüz, yarmanın ise pürüzlü olur. Çünkü yarma bol su içinde hedik olana kadar kaynatılmış ve kurutulmuştur. Yarmadan (bulgur makinasında çektirilerek) bulgur çeşitleri yapılır ve yarma olarak yemek yapımında kullanılır.

Yarma ya da dövme her iki isimde yarmayı temsil eder. Yarma sert buğdaydan yapılır. Yarma yapılacak buğday sert olmalıdır ki, yapılacak bulgur da sert olsun. Yumuşak buğdaydan bulgur olmaz.  Yarma yapılacak sert buğday önce haşlanır ve hedik yapılır. Hedik kurutulur, ayıklanır ve soku adı verilen taşın içinde tokmakla dövülerek kabuğu çıkarılır. Ya da, seten adı verilen bir eşeğin çektiği, taşın oyularak merkezine yerleştirilmiş değirmen taşının aynı eksende döndürülerek altına serilmiş kurutulmuş hedikten kabuğun ayrılmasıdır.


Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır