öküz helvası nasıl yapılır


Öküz helvası nasıl yapılır? Öküz helvası; pekmez, kavrulmuş un ve istenirse tereyağı ile yapılan yöresel un helvası çeşitidir. Orta andoluda çoğu yerlerde bu helva yapılır. Helva yapılırken içine kaba olarak kıyılmış ceviz içi de konulabilir. Öküz helvası sade olarak yenilebildiği gibi, tereyağında kavrulduktan sonra da dilimlenerek yenilebilir.

Öküz helvasının yapımı kolay görünsede, yapımı ustalık ister. Bu ustalık unun kavrulmasıyle ilgilidir. Un kavurmak, deneyim isteyen bir iştir. Ateş üzerinde unun önce nemi giderilir, ardından acı olmayacak şekilde kavrulur. Un kavurmak sabır ister. Un fırında, ocak üzerinde veya soba üzerinde kavrulur. İşini bilen biri unu her yerde kavurabilir.

Unu kavururken tencere tabanının kalın olaması, acemi kavurucular için kolaylık sağlar. Bu ayrıntı usta kavurucular için bir anlam ifade etmez. Onlar dilediği mutfak aleti içinde unu yakmadan, gereken tat ve lezzette kavurur. Öküz helvası yapımı ölçü işidir. İki ölçü kavrulmuş una karşı, bir ölçü pekmez kullanılır. Un helvası yapımında bütün mesele, malzemeleri karıştırıp şekil vermektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır