tahinli pide tarifi
Tahinli pide tarifi yöreden yöreye değişkenlik gösterir. Nerdedeyse her ilin bir ilçesine özgü tahinli pide tarifi mevcuttur. Tahinli pide yapım yöntemi fırıncı ustasının becerisine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tarifim Yozgat ilinin Yenifakılı ilçesine aittir. Bu ilçede tahinli pide şekerli ve şekersiz olarak yapılır. Tahinli pide yapımında un ve tahin kalitesi pidenin lezzetini belirler. 1 Kilo un ile mayalı yoğrulmuş hamur için 500 gr. tahin ve istenilen miktarda toz şeker kullanılır. Tarifimi deneyecek olanlara afiyet olsun.
Tahinli pide malzemesi:
- 500 gr. un
- 350 gr. ılık su
- 2 çay kaşığı kuru maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 250 gr. tahin
- 5 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı toz şeker
Tahinli pide yapımı:
- unu bir kaba alın, ortasını açın
- içine ılık su, maya ve zeytinyağını koyun
- ve özleşene kadar yoğurun
- en son üzerine tuzu ilave edin
- ve tuz kayboluncaya kadar hamuru tekrar yoğurun
- hamuru tek beze yapın üzerini kapatın
- ve sıcak ortamda 20 dakika dinlendirin
- süre bitiminde hamuru ikiye bölün ve iki beze yapın
- bezenin birini açabildiğiniz (el veya oklava ile) incelikte açın
- açtığınız hamur yüzeyine tahinin yarısını yayın
- ardından tahinin üzerine şekeri serpin
- peşinden hamuru rulo şeklinde kıvırın
- kıvırdığınız ruloyu tezgaha azar azar un serperek
- avucunuzun içi ile ileri geri hareketler yaparak ruloyu inceltin
- peşinden uzamış ve inceltilmiş ruloyu sipiral şeklinde sarın
- sarılmış hamuru 15 dakika dinlendirin
- süre bitiminde hamuru el veya oklava kullanarak (tepsi boyuna göre) 1 cm. kalınlıkta açın
- açtığınız hamuru iki ucundan çekerek pide şekli verin
- tepsiyi ister unlayın, ister kağıt veya alüminyum folyo serin
- ve üzerine açılmış hamuru yayın
- tepsideki hamur kalınlığı iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın
- hamur kabardıktan sonra üzerine yumurta sürün veya sade bırakın
- tepsiyi önceden 220°C dereceye ısıtılmış fırına sürün, kızartıp alın
- ve afiyetle yiyin.
afiyet bal şeker olsun