tahinli pide tarifi

Tahinli pide tarifi yöreden yöreye değişkenlik gösterir. Nerdedeyse her ilin bir ilçesine özgü tahinli pide tarifi mevcuttur. Tahinli pide yapım yöntemi fırıncı ustasının becerisine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tarifim Yozgat ilinin Yenifakılı ilçesine aittir. Bu ilçede tahinli pide şekerli ve şekersiz olarak yapılır. Tahinli pide yapımında un ve tahin kalitesi pidenin lezzetini belirler. 1 Kilo un ile mayalı yoğrulmuş hamur için 500 gr. tahin ve istenilen miktarda toz şeker kullanılır. Tarifimi deneyecek olanlara afiyet olsun.

 

Tahinli pide malzemesi:

  • 500 gr. un
  • 350 gr. ılık su
  • 2 çay kaşığı kuru maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 250 gr. tahin
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı toz şeker


Tahinli pide yapımı:

  1. unu bir kaba alın, ortasını açın
  2. içine ılık su, maya ve zeytinyağını koyun
  3. ve özleşene kadar yoğurun
  4. en son üzerine tuzu ilave edin
  5. ve tuz kayboluncaya kadar hamuru tekrar yoğurun
  6. hamuru tek beze yapın üzerini kapatın
  7. ve sıcak ortamda 20 dakika dinlendirin
  8. süre bitiminde hamuru ikiye bölün ve iki beze yapın
  9. bezenin birini açabildiğiniz (el veya oklava ile) incelikte açın
  10. açtığınız hamur yüzeyine tahinin yarısını yayın
  11. ardından tahinin üzerine şekeri serpin
  12. peşinden hamuru rulo şeklinde kıvırın
  13. kıvırdığınız ruloyu tezgaha azar azar un serperek
  14. avucunuzun içi ile ileri geri hareketler yaparak ruloyu inceltin
  15. peşinden uzamış ve inceltilmiş ruloyu sipiral şeklinde sarın
  16. sarılmış hamuru 15 dakika dinlendirin
  17. süre bitiminde hamuru el veya oklava kullanarak (tepsi boyuna göre) 1 cm. kalınlıkta açın
  18. açtığınız hamuru iki ucundan çekerek pide şekli verin
  19. tepsiyi ister unlayın, ister kağıt veya alüminyum folyo serin
  20. ve üzerine açılmış hamuru yayın
  21. tepsideki hamur kalınlığı iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın
  22. hamur kabardıktan sonra üzerine yumurta sürün veya sade bırakın
  23. tepsiyi önceden 220°C dereceye ısıtılmış fırına sürün, kızartıp alın
  24. ve afiyetle yiyin.


afiyet bal şeker olsun