2 kilo lahana turşusu tarifi
2 Kilo beyaz lahana turşusu tarifi, nasıl yapılır ve malzemeleri: 2 kilo lahana, 2 havuç, 2 litre (salamura) su, 5 litrelik pet kavanoz turşu için yeterlidir. Ayrıca sarımsak, nohut, tuz, şeker, sirke, kuru cin biberi, maydanoz sapı, limon tuzu ise turşunun ayrıntılarıdır. Turşuda beyaz lahananın yeşil yapraklarını ayırdım, beyaz yapraklarından net olarak 2 kilo kullandım. Kabuklarını soyduğum havucu 2-3 mm. dilimledim ve net 200 gr. kullandım. Bu ölçüler 5 litre kavonoz için net ölçülerdir. Salamura suyu lahana ve havuç kavanoza doldurulduktan sonra net olarak alınmıştır. Bu turşunun ölçülerinde kafadan, rastgele, göz kararı, şansa diye alınmış bir ölçü yoktur. Turşunuzu kurarken malzemeleri doğru ölçün ve başlayın yapmaya. Yaklaşık, 1 ay gibi bir sürede turşu olgunlaşır.
2 kilo lahana turşusu malzemeleri:
- 2 kg. net ölçü beyaz lahana
- 2 tane oerta boy havuç
- 2 litre kaynamış soğuk su veya hazır su (10 bardak)
- 3 çorba kaşığı tepeleme kaya tuzu (60 gr.)
- 10 gr. limon tuzu
- 8 çorba kaşığı üzüm sirkesi
- 1 çay bardağı toz şeker (85 gr.)
- 1 baş sarımsak (15-20 gr.)
- 15 tane kuru nohut
- 1 tatlı kaşığı pul cin biberi
- 1 tutam saplı maydanoz
- 1 adet 5 litrelik pet kavanoz
- 1 adet plastikten turşu kapatma ızgarası
2 kilo lahana turşusu nasıl kurulur:
- kavanozu ve kapağını yıkayın ve kurulayın
- elinizi bol sabunlu su ile pırıl pırıl yıkayın
- havucu soyun, iki başını kesin ve ince dilimleyin
- lahananın yeşil yapraklarını atın, kök kısmını çıkarın
- ve tam 2 kilo lahanayı ( kavanozdan girecek gibi) irice doğrayın
- sarımsakları soyun, salamura suyunu hazırlayın
- bir kap içine 2 litre suyu koyun
- üzerine tuzu, sirkeyi, şekeri, cin biberini, limon tuzunu ilave edin
- çırpma teli veya kaşıkla tuz eriyinceye kadar karıştırın
- kavanozun dibine nohutu koyun, üzerine doğradığınız lahanayı,
- havucu ve sarımsağı bildiğiniz gibi basarak yerleştirin
- ardından salamurayı kavanoza doldurun
- üzerine sirkeli suda beklettiğiniz maydanozu basın
- en üste plastik ızgarayı yerleştirin
- kavanozu sallayarak kabarcıkları çıkarın
- kapağını takın ve serin güneşsiz yerde bekletin
- ve turşunuzun olgunlaşmasını bekleyin.