tatlı şerbeti neden şekerlenir


Bu yazı şerbetle sorunu olanlar için hazırlandı. Tatlı şerbetiyle başı dertte olanlar bu yazıyı okuyun. Şerbet neden şekerlenir, şerbet şekerlenmemesi için ne yapılmalı, şerbet şekerlenmesin diye ne yapılır, şekerlenmiş şerbet nasıl düzelir, şekerlenen tatlı nasıl çözülür, şerbet neden kristalleşir, şerbet koyu veya sıvı olursa ne yapılır, şerbet neden donar gibi soruların yanıtı altta sıralanmıştır.

Kuru kalmış tek toz şeker tanesi, koca bir tencere hazırlanmış tatlı şerbetine temas ederse; şerbet sonunu hazırlamış olur. Kaçınılmaz olarak şerbet bulunduğu yerde şekerlenmeye başlar. Şerbetin ortamı bir de kuru ise, çok kısa sürede şekerlenir ve donar.

Şeker kristalleri birbirlerine harikülade tutunurlar. Bu tutunmayı ayrıştıracak tek şey; limon tuzu, limon suyu ve sirkedir. Glikoz ve mısır şurubu gibi evde bulunmayan ayrıştırıcıları saymıyorum. Şerbetin hazırlandığı gibi kalması için, mutlaka şerbet içine limon tuzu, limon suyu ve sirke ilave edilir.

Şerbet hazırlarken tencereye koyacağınız şeker ve su istemesenizde tencere kenarlarına mikro düzeyde yapışır. Bunu ancak mikroskopla görebilirsiniz. Yapacağınız şerbet koyu kıvamda ise, o yapışık şeker zerreciği şerbeti şekerlendirmeye yeter.

Şerbet şekerlenmesin diye, şeker ve suyu tencereye koyup karıştırmamak bir önlem değildir. Şekeri ve suyu karıştırın veya karıştırmayın, kıvamlı şerbet yapıyorsanız eğer bazı nedenlerle şerbetiniz mutlaka şekerlenir.

Şerbetin şekerlenmemesi için yapılacak tek yol vardır. O da şöyle; şerbet kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra, suya daldırılmış fırça ile tencere kenarına sıçramış şerbeti tencere içine akıtarak silmektir. Bu işlemi şerbet yaparken uygularsanız, şerbetiniz koyu da olsa şekerlenmez.

Şerbet koyu olursa sıcak su ilave edilir kaynatılır. Şerbet çok akışkan olursa, ocak üzerinde fazla kaynatılır ve suyu buharlaştırılır. Şekerlenen, donan tatlı altında su ıstılır ve tatlı tepsisi üzerine oturtulur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır