kara havuç turşusu
Kara, siyah veya mor havuç turşusu yapımı oldukça kolay. Önce havuç soyulur demiyeceğim; soyma bıçağı ile soymaya kalktığınızda havucun yarısı çöpe gidiyor. Bu sebeple havuçları bıçağın ucu ile kazıyın yeter. Kavanozu küçük kullanırsanız, havuçları doğramanız gerekir. Havuçlar haşlanacağından, parçaların eşit pişmesi için; havucuda eşit irilikte doğramanı gerekir. Doğranan havuçlar on dakika haşlanır ve ocaktan alınır. Bu yöntemle hazırlanan havuç turşusu bir hafta içinde yenecek hale gelir. İsterseniz, havucu haşlamadan da turşusunu kurabilirsiniz. Havucun salamura suyu, kendi haşlama suyu ile hazırlanır. Başka diyeceklerim için, tarifim yol gösterir. Afiyet olsun.
kara havuç turşusu malzemesi
- 1250 gr. kara havuç
- 40 gr. kaya tuzu
- beş tane kuru nohut
- beş tane karanfil
- beş tane karabiber
- bir çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı tepelice toz şeker
- bir litre su
- bir litrelik kavanoz
kara havuç turşusu yapımı
- sarımsakları bıçakla çatlatın, soyun
- havucu bıçakla kazıyın
- iki başını kesin, yıkayın süzün
- ardından aynı irilikte doğrayın
- peşinden tencereye koyun
- üzerine bir litre su koyun, kaynatın
- tencere kaynayınca ateşi iyice kısın
- ve tencere kapalı olarak havucu 10 dakika haşlayın
- haşlanmış havuçları bir kaba alın
- tenceredeki suyun üzerine tuz, şeker ve sirkeyi ilave edin
- tuz eriyinceye kadar karıştırın
- kavanozun tabanına nohut, karanfil ve karabiberi koyun
- üzerine haşlanmış havuçları ilave edin
- ve aralarına sarımsakları serpiştirin
- kavanoz dolduğunda, hazırladığınız suyu ilave edin
- kapağını kapayın ve ışıksız serin yere kaldırın
- vakti gelip olgunlaştığında, kavanozu açın
- gönlünüzce yiyin.