bergama patlıcan çığırtma tarifi
Bergama patlıcan çığırtma tarifi: Patlıcan çığırtma Bergama yöresine ait yöresel bir yemektir. Patlıcan çığırtma yemeği patlıcan, yeşil (sivri biber veya çarliston) biber, domates ve sarımsakla yapılır. Patlıcan çığırtma, bir nevi domates soslu patlıcan kızartmasıdır. Bu yemeği mevsiminde yetişen sebzelerle yaparsanız tadına doyum olmaz. Kışın sera sebzeleri ile yapmak isterseniz, gerekli tat ve lezzeti yakalayamzsınız. Bu yüzden kış mevsiminde patlıcan çığırtma yamayı düşünürseniz; mevsiminde yetişen patlıcan ve biberi kızartın dondurucuya koyun. Aynı zamanda mevsiminde yetişen domatesi de rendeleyin ve derin dondurucuya kaldırın. Afiyet olsun.
patlıcan çığırtma malzemesi
- beş patlıcan
- dört domates
- beş sivri biber
- dört kaşık zeytinyağı
- dört diş sarımsak
- bir tatlı kaşığı tuz
- kızartma yağı
patlıcan çığırtma yapımı
- sarımsağı soyun irice doğrayın
- domatesleri rendeleyin ve tuzun yarısı ile karıştırın
- sivri biberi irice doğrayın
- patlıcanı alacalı soyun ve doğrayın
- ve tuzlu su içinde bekletin
- ardından çıkarın suyunu sıkın
- pembe renk alıncaya kadar yağda kızartın
- peşinden sivri biberi kızartın
- üzerine patlıcan ve biberleri dizin
- aralarına sarımsakları koyun
- ve tuzun yarısını serpiştirin
- üzerine rende domatesi yayın
- tavayı bir defa fokurdatın
- kısık ateşte suyunu çektirin
- ve ardından arzu ettiğiniz şekilde
- patlıcan çığırtmanızı ılık veya sıcak servis edin.