çemen baharat karışımı



Çemen baharat karışımı, çemen (çaman) yapmak için hazırlanır ve kullanılır. Çemen kahvaltılık çemen ve pastırma çemeni olarak iki şekilde yapılır. Kahvaltılık çemen yapımı ile pastırma çemeni yapımı farklıdır. Bu farklılık, çemen kararken kullanılan malzemelerin çeşitinden ve miktarından ileri gelir. Aynı şekilde kahvaltılık çemen yapılırken de, her yörenin kendine özgü çemeni ve bu çemende kullanılan malzemeleri var. Çemen konusu ile ilgilenenler bilir; ünlenmiş Kayseri Çemeni, Tokat Çemeni, Adıyaman Çemeni, Yozgat Çemeni, Kahraman Maraş Çemeni ve Kastamonu Çemeni'nin tadı birbirinden farklıdır.

Öğütülmüş Çemen Unu


Çemen yapımında çemen unu, sarımsak, toz acı ve tatlı biber, karabiber, kimyon, tuz ve su kullanılır. Bu saydığım baharatlar ve su geleneksel çemen yapımında kullanılır. Bu temel çemen baharatların dışında kullanılan ve yöreden yöreye çeşitlilik arz eden malzeme çeşitleri farklıdır. Bu malzemeler domates salçası, biber salçası, ceviz içi, zeytinyağı ve diğer aroma verici (toz yenibahar, toz tarçın, toz karanfil gibi) baharat çeşitlerini sayabiliriz. Geleneksel çemen; ağırlıklı olarak çemen un'u, dövülmüş sarımsak, öğütülmüş tatlı ve acı biber, kimyon, karabiber, su ve tuzdan karılır. Anadoluda çemen yerine çaman denir.