şeker tadında yumuşacık, zeytinyağlı çalı fasulyesi
Şeker tadında yumuşacık, zeytinyağlı çalı fasulyesi yemeği tencerede veya düdüklü tencerede pişirilir. Çalı fasulye normal tencerede çok geç pişer, bu süre iki saata yakındır. Fasulye 15 dakika kendi suyu ile kavrulur ve ardından 1 saat 45 dakikada pişer. Düdüklü tencerede ise, tamamen sola doğru döndürülerek kısılmış ocak üzerinde 25 dakikda yumuşacık pişer. Çalı fasulyesini düdüklüde pişirmek isterseniz 1 çay bardağı dolusu sıcak su yeter. Yok, ben çalı fasulyemi normal tencerede pişirmek istiyorum derseniz, tencereye 3 su bardağı dolusu sıcak su koymanız gerekir. Tercih sizin, fasulyenizi istediğiniz aletle pişirin. Ben fasulyemi salla baş düdüklü tencere ile pişirdim, afiyetle yedim. Darısı sizin başınıza, kolay gelsin.
zeytinyağlı çalı fasulye malzemesi
- bir kilo çalı fasulye
- bir kuru soğan
- iki olgun domates
- bir çay bardağı zeytinyağı
- yarım kaşık domates salçası
- toz şeker, tuz
- su
zeytinyağlı çalı fasulye yapımı
- fasulyeyi uzunlamasına ikiye bölün ve uygun irilikte doğrayın
- soğanı, domatesi yemeklik doğrayın
- düdüklüye zeytinyağını koyun ısıtın
- sırayla soğanı, domatesi, salçayı kavurun
- peşinden fasulyeyi, bir çay bardağı sıcak suyu
- toz şekeri ve tuzu koyun karıştırın
- düdüklünün kapağını kapayın
- buhar çıkmaya başlayınca
- düdüklünüzün özelliğine göre düdüğünü takın
- ya da, buhar ventilini indirin
- düdüklü fışlamaya başlayınca ocağı iyice kısın
- 25 dakika bitiminde düdüklüyü ocaktan alın
- ve gönlünüzce servis yapın
afiyet bal şeker olsun