evde sucuk nasıl yapılır? bağırsaklı sucuk yapımı
Evde sucuk nasıl yapılır? bağırsaklı sucuk yapımı: Evimizde, ev yapımı kangal sucuğu bu tarife göre yaparım. Bu tarifi, tarif defterimden aldım ve kendim kullanmak için bloguma koydum. Eğer, sucuk yeme ve yapma merakınız varsa; bu tarifim arayıpta bulamayacağınız özel tariftir. Anlayacağınız, bu tarif "laf olsun torba dolsun" tarifi değildir. Tabi ki, evde bu sucuğu yapmanız için, bir düzeneğe ihtiyacınız olacak. Örneğin; sucuk harcını hazırladıktan sonra, bağırsak içerisine doldurmanız gerekiyor. Bu işi benim gibi, plastik huni ile yapabilirsiniz; ya da (sucuk doldurma tertibatlı) kıyma makinesiylede yapabilirsiniz. Seçim sizin, haydi bakalım kolay gelsin.
ev yapımı kangal sucuk malzemesi
- 2 kilo dana döş etinden çekilmiş kıyma
- 100 gr. soyulmuş ve dövülmüş sarımsak
- 50 gr. acı toz biber
- 50 gr. tatlı toz biber
- 40 gr. toz kimyon
- 20 gr. toz karabiber
- 40 gr. sofra tuzu
- 1 çay kaşığı normal doldurulmuş toz tarçın (2 gr.)
- 1 çay kaşığı normal doldurulmuş toz karanfil (2 gr.)
- 1 çay kaşığı silme doldurulmuş çemen tozu
- 2 çay bardağı dolusu soğuk içme suyu (200 gr.)
- 2.5 metre kurutulmuş bağırsak
- sucuk bağlama ipi (pamuklu)
- plastik huni
evimizde kangal sucuk yapımı
- yoğurma kabına kıyma, baharatlar ve tuzu koyun
- 10 dakika boyunca iki elinizle yoğurun
- peşinden sucuk içine 1 çay bardağı soğuk su koyun
- kıyma suyu çekinceye kadar yoğurun
- ve ardından top yapın, bir kaba alın ve üstünü kapatın
- sucuk içini buzdolabında 24 saat bekletin
- saatı dolduğunda dolaptan çıkarın,
- üzerine 1 çay bardağı dolusu soğuk suyu koyun ve yoğurun
- kuru bağırsağı el yakmayacak sıcak su içinde 15 dakika bekletin
- ve plastik huniye geçirin, geçen ucu iple huniye bağlayın
- bağırsağın ucuna düğüm atın ve huni içinden kıymayı parmaklarınızla basın
- ve bağırsağı doldurun, peşinden bağırsağı huniden ayırın
- elinizle şekil vererek halka sucuklar yapın
- varsa hava boşluğunu iğneyle yok edin
- ve bağırsağın iki ucunu birleştirin, iple bağlayın
- sucukları güneş görmeyen havadar bir ortama asın
- arada bir sucukları kontrol edin, hava kabarcığı yapmışsa
- iğneyle havasını alın, suya daldırın çıkarın ve asın
- bir hafta bitiminde sucuğun tadına bakın
- gerçek sucuk tadını alıyorsanız
- kangalları beze sarın ve buzdolabına kaldırın
- ve arzu ettiğiniz şekilde kızartın, yiyin.
afiyet bal şeker olsun