evde yeşil mercimek yemeği yapımı, nasıl pişirilir?


Evde yeşil mercimek yemeği yapımı, nasıl pişirilir? Yeşil mercimek katkı malzemeli olarak kemikli etli, kuşbaşı etli, kıymalı, kavurmalı, erişteli ve sade olarak pişirilir. Yeşil mercimek ocak üzeri tencerede, düdüklü tencerede ve fırında pişirilir. Bakliyat çeşitlerinden nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, kuru barbunya yemeklerini yaparken bu ürünlerin yeni mahsul veya eski mahsul olduğuna dikkat etmek gerekir. Bakliyat ürünleri üretildikleri tarih itibariyle 2 yıl içerisinde tüketilmelidir. Miadı dolmuş bakliyat ürünleriyle yapılan yemekler lezzetli olmaz ve çok geç pişer. Birde, geç pişme nedeniyle fazlaca suya ihtiyaç duyarlar. Yeni mahsul bakliyat ürünleri ise, çabuk pişer ve az su çeker.

Bakliyat ürünleri ile yemek yaparken kullanacağınız nohut, mercimek, kuru barbunya ve kuru fasulye'yi pişirmezden önce haşlamanız gerekir. Bakliyat ürünleri haşlanmazdan önce soğuk su içerisinde tutulur, bu işleme ıslatma denir. Bu süre en az 5 saat olmalıdır. Islatılan bakliyat ürünleri doğrudan pişirilebileceği gibi, ayrıca yarı pişmiş olarakta haşlanabilir. Düdüklü tencerede bakliyat ürünlerini ıslatılmış olarak veya doğrudan pişirebilirsiniz. Bu şekil pişirme yöntemiyle bakliyatın pişme süresi değişkenlik gösterir.

Yeşil mercimek ıslatılarakta doğrudan pişirilebilir. Yeşil mercimeği tencerede veya düdüklü tencerede pişirmenize bağlı olarakta haşlayabilirsiniz. Yeşil mercimek cinsine ve üretim tarihine bağlı olarak, tencerede 40 veya 50 dakika sürede pişer. Düdüklü tencerede ise; düdüklü tencerenin özelliğine, malzemenin ıslatılmış olup olmadığına ve ocak ısı ayarının kısık, ya da normal ısı ayarında olamasına göre 5 ila 30 dakika sürede pişer. Yeşil mercimek düdüklüde ıslatılmadan veya ön haşlama yapmadan pişirilirse, rengi siyah olur.

Düdüklü tencerede yeşil mercimek pişirmek için, mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra su içerisinde bir taşım kaynatmak yeterlidir. Bu işlem şöyle olur; tencereye yeşil mercimek ve üzerini kapatacak miktarda su konur. Tencere bir kez fokurdatılır ve ocaktan alınır. Ardından mercimek süzülür. Çıkan kara su isteğe bağlı olarak, yemekte kullanılır veya atılır. Mercimeği fazla haşlarsanız, düdüklüde pişerken dağılır. Bütün bakliyat ürünleri pişirildikten sonra tuzu karar hale getirilir. Yani, yemek tuzsuz pişirilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır