palamut nasıl temizlenir



Palamut nasıl temizlenir? Palamut bütün olarak kullanılacaksa başı kesilmeden ve karnı yarılmadan temizlenir. Bunun için, palamutun karnı yukarı bakacak şekilde tutulur ve yan yüzgeçlerin önünden başı sırtına kadar kesilir. Fakat, balığın başı tamamen kesilmez bırakılır. Ardından göğüs boşluğundan iç organları ve solungaçları çıkartılır ve boşaltım organı üzerine enlemesine bir çizik atılır. Palamut dilimlenecekse başı ve kuyruk yüzgeci kesilir ve 1.5-2 cm. kalınlıkta dilimlenir. Kuyruk kısmı dilime gelmeyeceğinden, ortadan ikiye bölünür.

 Palamutun parça olarak tavası, yani kızartması yapılacaksa balığın başı tamamen kesilir. Başı kesilen balığın iç organları kesilen yerden rahatlıkla çıkarılır. Ardından karnı yarılır ve istenirse kuyruk yüzgeci kesilir atılır. Palamutu uzunlamasına ikiye ayırmak için, palamutun baş kısmı sola ve sırt kısmı bize bakacak şekilde kesme tahtası üzerine yatırılır. Ardından bıçak ile balığın kuyruk kısmından başlayıp, ana kılçık "iskeleti" üzerinden ve kılçık paralelinde başa doğru kesilerek ikiye ayrılmış olur.

Temizlenmiş, dilimlenmiş veya uzunlamasına ikiye bölünmüş palamut parçaları bol su ile çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Özellikle karın bölgesindeki siyah zarlar ve kılçık üzerinde bulunan kan pıhtısı güzelce temizlenmelidir. Temizlenmiş ve yıkanmış balık parçaları mutfak süzgeci içerisine alınarak suyunun süzülmesi sağlanmalıdır.


Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır