cennet künkü tatlısı

Cennet künkü tatlısı tarifi: Bursa ve Yalova illeri çevresinde yapılan cennet künkü tatlısı, yöresel şerbetli tatlı çeşitidir. Yemek dünyasında adı kısadan çatal tatlısı olarak geçer. Çatal tatlısı adı verilmesinin sebebi ise, tatlının çatala sarılarak yağ içerisinde kızartılmasıdır. Cennet künkü tatlısı un, yumurta, kül suyu ve tuz ile yapılır. Yağ içerisinde kızartıldıktan sonra soğuk şerbete atılır. Cennet künkü tatlısı yapımı için tarif dışında kullanılan malzemeler zorlamadır. Kabartma tozu, karbonat, sirke gibi malzemelerle yapılan cennet künkü çatal tatlısı orijinalinin tadını vermez. Tarifim orijinaldir.
cennet künkü tatlısı malzemesi
cennet künkü tatlısı'nın yapılması
afiyet bal şeker olsun
cennet künkü tatlısı malzemesi
- bir yumurta
- iki su bardağı un
- bir kahve fincanı kül suyu
- bir çay kaşığı silme tuz
- çeyrek limon suyu
- dört su bardağı toz şeker
- üç buçuk su bardağı su
- bir kahve fincanı meşe odunu külü
- iki kahve fincan soğuk su
- kızartma yağı
cennet künkü tatlısı'nın yapılması
- bir kahve fincanı kül ile iki kahve fincanı suyu karıştırın
- ve bir süre bekletin, üstteki berrak suyu tülbentle süzün
- bir yumurta ile bir fincan dolusu kül suyunu çırpın
- üzerine un ve tuzu ilave edin, sert kıvamda hamur yoğurun
- hamuru beze yapın, bezeyi en fazla dört parçaya bölün
- ve en fazla 1 mm. kalınlıkta yufka açın
- yufkayı 3 cm. genişlikte şerit olarak kesin
- toz şeker ve suyu kaynatın, üzerine limonu sıkın
- 15-20 dakika kaynatarak koyu şerbet hazırlayın
- şerbeti tamamen soğutun "ılık olmasın"
- kızartma yağını kızgın olmayacak şekilde ısıtın
- kestiğiniz şeritin bir ucunu çatala takın
- ve yağ içinde sağdan sola döndürerek
- resimde göründüğü gibi kızartın
- ardından soğuk şerbetin içine atın, çıkarın
- ve gönlünüzce servis yapın
afiyet bal şeker olsun