1/2 kilo zeytinyağlı salamura yaprak sarması
1/2 kilo zeytinyağlı salamura yaprak sarması ve malzemesi
yapılışı
iç malzemenin hazırlanması
yaprağın sarılması ve pişirilmesi
afiyet bal şeker olsun
- yarım kilo salamura asma yaprağı
- iki bardak pirinç
- dört baş iri soğan
- bir buçuk çay bardağı zeytinyağ
- bir paket dolmalık fıstık, bir çay bardağı kuş üzümü
- bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı dolma baharı,
- yarım çay bardağı kuru nane
- bir limon, iki kesme şeker, bir yemek kaşığı tuz,
- kaynar su
yapılışı
- yaprağı kaynar su içinde yarım saat bekletin
- ardından beş kez soğuk su ile yıkayın
- soğanı ince doğrayın, pirinçi yıkayın ve süzün
iç malzemenin hazırlanması
- yağ içinde fıstık ve soğanı kavurun, üzerine pirinçi katın kavurun
- ardından kuş üzümü, tarçın, dolma baharı, şeker, tuz
- ve bir bardak kaynar su ilave edin, karıştırın
- tencere kaynadıktan sonra kapağı kapayın
- ağır ateşte malzemeler suyunu çekinciye kadar pişirin
- ardından yarım limon suyu ve yarım çay bardağı kuru naneyi katın,
- karıştırın ve malzemeyi soğumaya bırakın
yaprağın sarılması ve pişirilmesi
- yaprak ortalarına yeterli miktarlarda iç harç koyarak
- yaprakları tek tek sarın ve tabanına yaprak yayılmış tencerenin içine dizin
- sarma ve dizme işlemi bittiğinde sarmaların üzerini kapatacak miktarda su ilave edin
- yarım limon sıkın ve dört kaşık zeytinyağı gezdirin
- sarmaların üzerini bir sıra yaprakla örtün ve üzerine ısıya dayanıklı bir tabak koyun
- tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağını kapayın
- ağır ateşte sarmalar suyunu çekinceye kadar, 40 dakika pişirin
- ve gönlünüğzce servis edin.
afiyet bal şeker olsun