mantar ızgara


Mantar ızgara, başta beyaz kültür mantarı olmak üzere yenilebilir her çeşit mantardan yapılır. Mantarı ızgara yapmak için; fırın, kömürlü mangal, elektrikli ızgara ve ocak üzeri ızgara tavası kullanılır. Izgara yapılacak mantar yıkanır, sap kısmı çıkarılır. Ardından şapka kısmı kurulanır ve üzeri yağlanır. Yağlama işlemi için tereyağı veya zeytinyağı kullanılır. Tarifimde kayın mantarını tereyağı kullanarak tost makinasında ızgara yaptım. Kayın mantarı marketlerde paket, semt pazarlarında dökme olarak satılmaktadır. Kayın mantarı ızgarasının lezzetine hiçbir mantar çeşiti ulaşamaz. Mantarı ızgara yaptıktan sonra sarımsak, maydanoz ve çeşitli "karabiber, pul biber gibi" baharatlarla ekmek arası yapmanın tadına doyum olmaz. Kayın mantarı sulu ve körpe olduğundan yıkamyın, sadece üzerini silin. 

mantar ızgara malzemesi
  1. yarım kilo kayın mantarı
  2. bir kaşık tereyağı
  3. tuz

mantar ızgaranın yapımı
  1. mantarın sapı üzerindeki topraklı kısmı kesin
  2. tost makinanızı ısıtın
  3. üzerine mantarları dizin ve makinayı kapatın
  4. mantarlar kızardığında alt üst ederek iki tarafını yağlayın
  5. mantarları tereyağı ile bir süre daha kızartın
  6. ardından tost makinasından alın
  7. ve üzerine tuz ve baharat serperek servis edin.

afiyet bal şeker olsun