sızgıt yapımı


Evde sızgıt yapımı: Sızgıt nedir, et veya kıymanın kavrulmasına sızgıt denir. Et kuşbaşı doğrandıktan sonra, tencere içinde kendi saldığı su ile kavrulur. Kavrulan etin üzerine, kavrularak eritilmiş iç yağı, böbrek yağı, ya da kuyruk yağı ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan et çömlek, çelik kap veya teneke kutu içerisine doldurulur. Bir süre sonra resimde olduğu gibi kavurma soğur ve donar. Bu sayede et sızgıt yapılarak saklanır ve gerektiği zaman yemek yapımında kullanılır. Sızgıt yapılırken kavrulan et içerisine küflenmeyi önlemek için fazlaca tuz konur. Bu nedenle sızgıt tuzlu olur. Sızgıt yapımında büyük ve küçükbaş hayvan etleri kullanılır. Bu tarif kışlık kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtıdır. Tarifimi kullanmak isterseniz, verdiğim ölçülerin katlarını kullanarak istediğiniz miktarda sızgıt yapabilirsiniz. 

sızgıt malzemesi
  1. bir kilo dana eti
  2. yarım kilo kuyruk yağı veya böbrek yağı
  3. iki kaşık tuz

sızgıt nasıl yapılır
  1. dana etini ve kuyruk yağını kuşbaşı doğrayın

etin kavrulması
  1. tencere içine eti koyun ve kapağını kapayın
  2. et rengini değiştirip suyunu saldığında
  3. bir güzel karıştırın ve üzerinde biriken köpükleri alın atın
  4. ardından ocağı iyice kısın ve tencere kapağını kapayın
  5. ağır ateşte et tamamen suyunu çekinceye kadar kavurun
  6. ardından tuzunu belli olacak şekilde ilave edin ve karıştırın
  7. etiniz dinlenmiş ise, bu süre bir saatı bulur
  8. etiniz taze ise, bu süre 1.5 saatı bulur

kuyruk yağının kavrulması
  1. tencere içinde kuyruk yağını kavurun
  2. kuyruk parçaları pembeleştiğinde buna "kakırdak, kıkırdak veya cizirik" deniyor.
  3. kevgir kepçe ile yağ içinden bu parçaları toplayıp alın
  4. tencereye kavrulmuş eti ilave edin ve karıştırın
  5. tencereyi 5 dakika süre ile kaynatın ve ocaktan alın
  6. ardından ılık olarak kavurmayı kevgir kepçe ile saklama kabı içerisine doldurun
  7. ve saklama kabını ağızı açık olarak kavurma soğuyuncaya kadar bekletin
  8. kavurma tamamen soğuduktan sonra üzerine "kapatacak şekilde" yağ koyun
  9. ve ağızını sıkıca kapatarak buzdolabında saklayın
  10. eğer, nemli bölgelerde yaşıyorsanız
  11. fazla miktarda sızgıt yapmayın, küflendirirsiniz

afiyet bal şeker olsun

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır