arpa şehriyeli domates çorbası



Tel şehriye ve arpa şehriye kullanılarak yapılan çorbalar piştiği anda tüketilmesi gerekir. Piştikten sonra bekleyen çorbanın içerisindeki şehriye taneleri çabucak şişer ve çorba koyulaşır. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, şehriyenin kavrulması gerekir. Şehriye çorba yapılırken yağ içinde kavrulur veya yağ kullanılmadan tava içerisinde kavrulur. Kavrulmuş şehriye ile yapılan çorbalar bir gün beklese bile, kıvamında fazlaca değişiklik olmaz. 

arpa şehriyeli domates çorbası malzemesi
  1. dört iri domates
  2. bir çay bardağı arpa şehriye
  3. bir kaşık domates salçası
  4. beş kaşık zeytinyağı
  5. iki kaşık un
  6. altı bardak sıcak su
  7. karabiber, tuz

arpa şehriyeli domates çorbası'nın yapılması
  1. domatesleri rendeleyin
  2. yağ içinde unu kavurun, ardından salçayı katın kavurun
  3. üzerine domatesi katın ve diriliği gidinceye kadar kavurun
  4. ardından altı bardak suyu ilave edin,
  5. su kaynadıktan sonra tencereyi süzgeçten geçirin
  6. süzgeçte kalan posayı atın ve çıkan suyu kaynatın
  7. üzerine arpa şehriyeyi ilave edin, tencereyi bir kez fokurdatın
  8. tencere kapağını aralıklı kapatın ve ağır ateşte 15 dakika pişirin
  9. süre bitiminde tuz ve karabiberi ilave edin, tuzunu ayarlayın
  10. ardından çorbanızı gönlünüzce servis edin.

afiyet bal şeker olsun