aşure tarifi


aşure malzemesi
  1. bir su bardağı dolusu aşurelik buğday
  2. bir kahve fincanı kuru fasulye
  3. bir kahve fincanı nohut
  4. bir kahve fincanı pirinç
  5. iki su bardağı toz şeker
  6. bir çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  7. bir çay bardağı doğranmış kuru incir
  8. bir çay bardağı doğranmış kuru kayısı
  9. bir çay bardağı ceviz içi
  10. bir çay bardağı fındık içi
  11. dört tane karanfil
  12. süslemek için kuş üzümü, tarçın, nar

malzemelerin ıslanması
aşure buğdayını, nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda akşamdan ıslayın
ve sabah ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar haşlayın

aşurelik buğdayın haşlanması
tencere içine bir su bardağı ıslanmış buğday ve 8 su bardağı su koyun kaynatın
ve buğdayı ağır ateşte 1 saat haşlayın, tencereyi ocaktan alın
üzerini kalın bez ile örtün, helmeleşmesi için 3 saat bekletin

malzemelerin haşlanması
pirinç hariç, kayısı, incir, ceviz içi, fındık içi, kuru üzümü ayrı kaplarda
yumuşayıncaya kadar haşlayın, haşladığınız ceviz içini iri doğrayın
aşurenin yapılışı
  1. tencere içine helmeleşmiş buğdayın tamamını alın
  2. üzerine pirinç, nohut, fasulye ve karanfili ilave edin, tencereyi kaynatın
  3. ve 15 dakika süre ile ağır ateşte pişirin
  4. süre bitiminde tencereye kayısı, incir, üzüm, ceviz içi, fındık içini ilave edin karıştırın
  5. üzerine aşurenin kıvamını ayarlamak için bir bardak kaynar su ilave edin
  6. ve tencereyi karıştırarak 2 dakika kaynatın, ardından toz şekeri ilave edin karıştırın
  7. tencereyi 3 dakika tekrar kaynatın ve ocaktan alın, kaselere boşaltın
  8. aşure soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, çam fıstığı, nar ve tarçın ile süsleyin
  9. ve servis edin

afiyet bal şeker olsun