tavuk terbiyesi


Tavuk terbiyesi, bütün tavuk terbiyesi veya tavuk parçalarından kanat terbiyesi, tavuk but terbiyesi, tavuk göğsü terbiyesi ve tavuk incik terbiyesi diye sınıflandırılabilir. Bütün tavuk terbiyesi iki yöntemle yapılır. Temizlenmiş bütün tavuk salamura (tuzlu su) suyuna yatırılır veya baharatlarla hazırlanmış terbiye sosu tavuğun bütün yüzeyine sürülür. İki yöntemle terbiye edilen bütün tavuk fırında veya mangalda pişirilir. Fırında pişirilecek tavuk bütün olarak yanmaz fırın torbasına konarak pişirilebileceği gibi, tepsi içine konularakta pişirilebilir. Mangalda pişilirilecek bütün tavuk, ortasından kesilerek iki parça veya kelebek gibi kesilerek tek parça halinde mangalda pişirilir.

Tavuk terbiye sosu ile kaplandıktan sonra, sosun tavuğa tam olarak işlemesi 24 saatı bulur. Bu sebeple, soslanmış tavuk üzeri kapatılarak buzdolabında dinlendirilir. Vakit darlığından veya acil durumlarda soslanmış tavuğu bekletmek mümkün değilse hemen pişirilebilir. En azından soslu bütün tavuk, buzdolabında 4 saat bekletilmelidir. Buzdolabında dinlendirilen soslanmış tavuğu pişirmek için, buzdolabından 1 saat önce çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmesi gerekir. Tavuk terbiyesinde kullanılacak malzeme çeşitleri, insanların damak zeviyle ilgili bir konu ve seçenek sınırsız.