günlük sütten yoğurt nasıl mayalanır?


Günlük sütten yoğurt nasıl mayalanır? Günlük pastorize şişe veya kutu sütten yoğurt nasıl mayalanır? Mayaladığım süt, istediğim gibi tutsun diyorsanız; en garantili süt, günlük şişe veya kutu süttür. Sütçüden alınan günlük sütten daha güzel olan, hazır satılan günlük sütlerdir. Markadan markaya günlük sütlerin kalitesi çok az değişse de, kullandığım bütün markaların şişe sütlerinden yoğurt yaparım. Marketlere günlük şişe sütler az sayıda bırakılıyor. Bu sebeple, markette hangi marka günlük süt bulunuyorsa; aldığım o marka ile yoğurt yapıyorum. Günlük sütle yoğurt yaparken mutlaka sütü bir defa fokurdatın. Kaynatılmdan (hafif ısıtılarak) yapılan sütle yapılan yoğurt güzel olmuyor, pütürlü oluyor. Tabi ki bu durum, yoğurt makinesinde yapılan yoğurt için geçerli. Tencerede yapılan yoğurt için, sütün mutlaka kaynatılması gerekir.

günlük sütten yoğurt malzemesi
  1. iki şişe günlük süt (iki litre)
  2. bir kaşık yoğurt (50 gr.)
  3. tencere
  4. bataniye veya örtü

günlük sütten yoğurt yapımı
  1. tencereye iki şişe sütü dökün
  2. ve ocağın büyük gözü üzerine oturtun
  3. ocağı yakın ve ısıyı orta alev ayarına getirin
  4. süt köpürmeye başlayınca
  5. bir kaşıkla karıştırın ve kaynamasını bekleyin
  6. süt kaynamaya başlayınca
  7. kaşığı dibe daldırmadan kaşıkla karıştın
  8. sütü 5 dakika kaynatın ve ocağı söndürün
  9. sütü ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın
  10. parmağınızı süte daldırdığınızda 10 saniye içinde durabiliyorsa
  11. veya termometre ile süt 45°C  dereceyi gösteriyorsa
  12. bir kaşık yoğurdu tenceredeki süt ile inceltin
  13. ve tencereye dökün ve iyice karıştırın
  14. ardından tencereyi süzgeç veya kevgirle kapatın
  15. üzerini kalın bir örtüyle sarın
  16. dört veya beş saat bitiminde tencereyi kontrol edin
  17. süt tutmuşsa, örtüyü alın ve  kapağını açın
  18. oda sıcaklığına gelene kadar bekletin
  19. oda sıcaklığına düştüğünde dolaba açık olarak koyun
  20. buzdolabında tamamen soğuyunca kapağını kapatın
  21. ardından yoğurdu bir gün bekletin
  22. ve gönlünüzce servis edin

afiyet bal şeker olsun

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır