günlük sütten yoğurt nasıl mayalanır?
Günlük sütten yoğurt nasıl mayalanır? Günlük pastorize şişe veya kutu sütten yoğurt nasıl mayalanır? Mayaladığım süt, istediğim gibi tutsun diyorsanız; en garantili süt, günlük şişe veya kutu süttür. Sütçüden alınan günlük sütten daha güzel olan, hazır satılan günlük sütlerdir. Markadan markaya günlük sütlerin kalitesi çok az değişse de, kullandığım bütün markaların şişe sütlerinden yoğurt yaparım. Marketlere günlük şişe sütler az sayıda bırakılıyor. Bu sebeple, markette hangi marka günlük süt bulunuyorsa; aldığım o marka ile yoğurt yapıyorum. Günlük sütle yoğurt yaparken mutlaka sütü bir defa fokurdatın. Kaynatılmdan (hafif ısıtılarak) yapılan sütle yapılan yoğurt güzel olmuyor, pütürlü oluyor. Tabi ki bu durum, yoğurt makinesinde yapılan yoğurt için geçerli. Tencerede yapılan yoğurt için, sütün mutlaka kaynatılması gerekir.
günlük sütten yoğurt malzemesi
- iki şişe günlük süt (iki litre)
- bir kaşık yoğurt (50 gr.)
- tencere
- bataniye veya örtü
günlük sütten yoğurt yapımı
- tencereye iki şişe sütü dökün
- ve ocağın büyük gözü üzerine oturtun
- ocağı yakın ve ısıyı orta alev ayarına getirin
- süt köpürmeye başlayınca
- bir kaşıkla karıştırın ve kaynamasını bekleyin
- süt kaynamaya başlayınca
- kaşığı dibe daldırmadan kaşıkla karıştın
- sütü 5 dakika kaynatın ve ocağı söndürün
- sütü ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın
- parmağınızı süte daldırdığınızda 10 saniye içinde durabiliyorsa
- veya termometre ile süt 45°C dereceyi gösteriyorsa
- bir kaşık yoğurdu tenceredeki süt ile inceltin
- ve tencereye dökün ve iyice karıştırın
- ardından tencereyi süzgeç veya kevgirle kapatın
- üzerini kalın bir örtüyle sarın
- dört veya beş saat bitiminde tencereyi kontrol edin
- süt tutmuşsa, örtüyü alın ve kapağını açın
- oda sıcaklığına gelene kadar bekletin
- oda sıcaklığına düştüğünde dolaba açık olarak koyun
- buzdolabında tamamen soğuyunca kapağını kapatın
- ardından yoğurdu bir gün bekletin
- ve gönlünüzce servis edin
afiyet bal şeker olsun