günlük sütten yoğurt nasıl mayalanır



Günlük pastorize şişe veya kutu sütten yoğurt nasıl mayalanır? Mayaladığım süt, istediğim gibi tutsun diyorsanız; en garantili süt, günlük şişe veya kutu süttür. Sütçüden alınan günlük sütten daha güzel olan, hazır satılan günlük sütlerdir. Markadan markaya günlük sütlerin kalitesi çok az değişse de, kullandığım bütün markaların şişe sütlerinden yoğurt yaparım. Marketlere günlük şişe sütler az sayıda bırakılıyor. Bu sebeple, markette hangi marka günlük süt bulunuyorsa; aldığım o marka ile yoğurt yapıyorum. Günlük sütle yoğurt yaparken mutlaka sütü bir defa fokurdatın. Kaynatılmdan (hafif ısıtılarak) yapılan sütle yapılan yoğurt güzel olmuyor, pütürlü oluyor. Tabi ki bu durum, yoğurt makinesinde yapılan yoğurt için geçerli. Tencerede yapılan yoğurt için, sütün mutlaka kaynatılması gerekir.

günlük sütten yoğurt malzemesi
  1. iki şişe günlük süt (iki litre)
  2. iki kaşık yoğurt
  3. kapaklı tencere
  4. bataniye veya örtü

günlük sütten yoğurt yapımı
  1. tencereye iki şişe sütü dökün
  2. ve ocağın büyük gözü üzerine oturtun
  3. ocağı yakın ve ısıyı orta alev ayarına getirin
  4. süt köpürmeye başlayınca
  5. bir kaşıkla karıştırın ve kaynamasını bekleyin
  6. süt kaynamaya başlayınca
  7. kaşığı dibe daldırmadan kaşıkla karıştın
  8. sütü 2-3 dakika kaynatın ve ocağı söndürün
  9. sütü ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın
  10. parmağınızı süte daldırdığınızda 10 saniye içinde durabiliyorsa
  11. veya termometre ile süt 45°C  dereceyi gösteriyorsa
  12. iki kaşık yoğurdu tenceredeki süt ile inceltin
  13. ve tencereye dökün ve iyice karıştırın
  14. ardından tencere kapağını kapatın
  15. üzerini kalın bir örtüyle sarın
  16. iki veya üç saat bitiminde tencereyi kontrol edin
  17. süt tutmuşsa, örtüyü alın ve tencere kapağını açın
  18. sütü bir saat kendi haline bırakın
  19. süre bitiminde açık olarak buzdolabına kaldırın
  20. buzdolabında tamamen soğuyunca kapağını kapatın
  21. ardından yoğurdu bir gün bekletin
  22. ve gönlünüzce servis edin

afiyet bal şeker olsun