enginar közleme



Enginar közleme köz üzerinde, mangal üzerinde veya ocak üzerinde ızgara yapmaya yarayan aletler üzerinde yapılır. Mutfağınızda döküm tava veya döküm ızgara varsa; en güzel enginar közleme işini bu aletler yapar. Semt pazarlarında enginarcıları dolaşın ve en ucuz enginarlardan ihtiyacınız kadar alın. Bilirsiniz, enginar satan pazarcıların elinde çift fiyatlı enginar bulunur. İri enginarların fiyatı, küçük boyutlu enginarların fiyatına göre biraz pahalıdır. Size lazım olan enginar küçük boyutlu enginarlardır. İşte bu küçük enginarlar közleme için bir numaradır. İri enginar közlenir, fakat küçükleri kadar lezzetli olmaz. Enginar mevsimi geçmeden, mutlaka enginar alıp közlemenizi tavsiye ederim.

Enginar nasıl közlenir? Enginar alırken temizlenmemiş enginar almalısınız. Yani, enginarın sapı üzerinde olmalı. Çünkü, enginarın bol lifli sapıda közlenir ve yenir. Enginarın sap tarafında bulunan üç sıra yaparağı sapa doğru çekilerek kopartılır. Peşinden enginarların sapı 5-6 santim kalacak şekilde kesilir. Ardından enginar boylamasına bıçakla ikiye bölünür. Tüylü kısmı kaşık yardımıyle çıkarılır ve atılır. Enginarların kararmaması için kesilen ve temizlenen bölgeye limon suyu sürülür. Hazırlanan enginarlar kaynayan bol su içine atlır ve 10 dakika süreyle haşlanır. Haşlanan enginar çıkarılır, üzerine tuz ekilir ve sıvı yağ sürülür. Ardından önce kesilmiş yüzeyi üzerine yatırılarak, daha sonra şişkin tarafı döndürülerek közlenir.