kenger kavurması



Kenger kavurması sade veya yumurtalı olarak yapılır. Her iki şekilde yapılacak kenger kavurmasına soğan ilave edilirse, kenger kavurma yemeği daha lezzetli olur. Kenger tereyağlı veya diğer yemeklik yağ çeşitleriylede kavrulabilir. Tereyağı ile kavrulan kenger kavurmasının tadına doyum olmaz. Kengeri kavurmak için, kengerin dikenli yaprakları ve kökü kesilir, atılır. Gövdesi üzerindeki koyu renki dürülmüş yaprağı çıkarılır, atılır. Ayrıca kengerde bulunan sert dikenler bıçakla kesilerek temizlenir. Bu işlemlerden sonra temizlenmiş kenger, bol su içinde bekletilir ki, kum ve topraklarından arınsın. En son olarak kenger bol su ile yıkanır, süzülür, kuşbaşı doğranır ve kavrulur. Tarifimde, kengeri zeytinyağı ile yumurtalı kavurdum.

kenger kavurma malzemesi
  1. 200 gr. kuşbaşı doğranmış kenger
  2. iki yumurta
  3. üç kaşık zeytinyağı
  4. bir kuru soğan
  5. karabiber
  6. pul biber
  7. tuz

kenger kavurmasının yapımı
  1. tencereye yağı koyun ısıtın
  2. üzerine doğradığınız soğanı koyun, kavurun
  3. ardından doğranmış kengeri ilave edin, karıştırın
  4. kengerler tamamen ısınınca, tencerenin kapağını kapayın
  5. ve ocağı iyice kısın, bakın saatinize, tencereyle uğraşmayın
  6. tam on dakika boyunca kenger kendi suyu ile kavrulsun
  7. süre bitiminde kengere karabiber, pul biber ve tuz ilave edin, karıştırın
  8. ardından yumurtaları kırın, karıştırın
  9. yumurtalar pişince ocaktan alın
  10. ve ister sade, ister yoğurtlu gönlünüzce servis yapın.

afiyet bal şeker olsun