sucuk kızartma



Sucuk tavada nasıl kızartılır ya da sucuk nasıl pişirilir? İşte bu soruların cevabını hakkıyle yerine getiren insan sayısı sınırlıdır. Sucuk yapanlar dahi, adam akıllı sucuk kızartamazlar. Bu işi en iyi bilen seyyar sucuk ekmek satıcılarıdır. Bu meslek kaldı mı, bilmiyorum. Çocukluğumda bu meslek erbabı insanların ellerinden çıkma, ekmek arası sucuk kebabı defalarca yemişimdir. Satıcılar sucuk ekmek yerine, sucuk kebab demeyi tercih ederlerdi. Bu iş için, altta ispirto ocağı yanan çift katlı tencereleri vardı. Tencere kapaklı ve wok tavaya benzerdi. Tava içerisinde ikiye bölünmüş kangal sucuk, domates, sivri biber parçalarıyle birlikte altta bir miktar malzemelerin yağlı suyu göze çarpardı. Sözün özü, sucuk kızartma deyince aklıma sucuk kebap gelir.

Sucuk kebabın tadını bildiğimden, evde sucuk kızartma işini seyyar satıcılara öykünerek yaparım. Her zaman domates, biber kullanmam. Çoğunlukla sucuğu tavada tek başına kızartırım. Sucuk kızartmanın ilk şartı, elinizde iyi kalite sucuk olması gerekir. Sucuğu kendiniz yapmışsanız, mesele başından çözülmüş olur. İyi sucuk kızartması nasıl anlaşılır? Kızarmış sucuğa çatal kolaylıkla batar, zorluk çıkarmaz. Sucuk parçasını parmaklarınız arasına alıp sıktığınızda sünger misali elastikiyetini görürsünüz, sucuk yumuşacıktır. Hele dişleriniz arasına aldığınızda mübarekler hemencecik dağılıverir, zorluk çıkarmaz. Böylesi sucuk tavada nasıl kızartılır sorusuna gelince. Tavaya çok az yağ koyun, ısıtın ve üzerine sucukları dizin. Sucuk taze ise, su koymanız gerekmez. Kuru ise, üzerine bir iki kaşık su koyun ve sucukları alt üst ederek kızartın.