uykuluk nasıl temizlenir?


Uykuluk nasıl temizlenir? Dana uykuluğu veya kuzu uykuluğu ile yemek yapmaya geçmezden önce, temizlenmesi gerekir. Uykuluk temizliği; uykuluğun üzerinde bulunan zar, damar, kan, fazla yağ, sinir, iç sıvısının arındırılması için yapılır. Bu temizlikler, genelde dana uykuluğu için geçerlidir. Kuzu uykuluğunda bu temizliğin fazla önemi yoktur. Evlerde uykuluk fazla tüketilmediği için, uykuluk temizlemenin ayrıntısına girmek gereksizdir.

Sakatatçı'nın elinde hangi uykuluk varsa; gerektiğinde en fazla yarım kilo uykuluk alır, evde çeşitli yemeğini yaparım. Kuzu uykuluğuna denk gelmişsem, uykuluğu temizleme işlemi fazla zamanımı almaz. Bol su ile yıkar, süzer ve yapacağım yemeğe göre, doğrar veya dilimlerim. Bazen, dana uykuluğu denk gelir. O vakit, fazla miktarda uykuluk almam. Elimde uykuluk az olacağı için, fazlaca temizleme işiyle uğraşmam.

Resimde, dana uykuluğunun bir parçasını görmektesiniz. Üzerideki zar ve sol başında bulunan yağ dikkatinizi çekmiştir. Uykuluğu yıkadım ve soğuk su içerisinde yarım saat dinlendirdikten sonra, fotoğrafını çektim. Bu sebeple, üzerinde az da olsa var olan kanı giderilmiş oldu. Bu uykuluğu ızgara yapacağımdan dolayı, fazla yağlı bölümleri kesip ayıracağım. Ardından, üzerindeki zarı aynen ciğer zarı çıkarır gibi; zarın bir ucundan tutup parmaklarımla yumuşak dokuya bastırarak çıkaracağım.

Geriye kalacak, uykuluğun yumuşak doku içindeki sıvıyı dışarı atma işlemi. Bunun için uğraşmıyacağım; çünkü, elimdeki uykuluk hem az, hem de o kadar uzun zamanım yok. Ayrıca, uykuluk içindeki görünmeyen yapışkan sıvı beni rahatsız etmez. Rahatsız olanlar şu işlemi yapmalıdır. Uykuluğu temizledikten sonra, temizlenen parçaları iki tahta arasına yaymak ve üzerine bir ağırlık koyarak bir iki saat dinlendirmektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

sütlü irmik helvası tarifi

25 dakikada fırında, haşlanmış tavuk kızartması

tencerede tavuk but haşlama

30 dakikada etsiz türlü yemeği hazır