tavada gözleme



Tavada gözleme pratik olarak hazır yufka ile yapılır. Gözlemenin o kadar çok çeşiti var ki, say say bitmez. Gözleme, içine konan iç harcın adını alır. Gözleme çeşitleri, peynirli gözleme, ıspanaklı gözleme, patatesli gözleme, yumurtalı gözleme, kıymalı gözleme ve daha niceleri. Gözleme yufkası için hamur maya kullanılmadan da yoğurulabilir. Mayasız hamur, mayalı hamura göre daha da uzun ömürlüdür. Fazla sayıda gözleme yapılacaksa ve gözleme yapılacak ortam sıcaksa, mayalı hamur gözleme yapmaya uygun değildir. Ayrıca mayalı hamurla yufka açmak, mayasız hamura göre zordur. 

Tavada gözleme mutfak ocağı üzerinde teflon tava içinde yapılabildiği gibi, pişirme sacı üzerinde de yapılabilir. Hazır yufka ile yapılan gözlemenin pişirilmesi için, tavanın büyük olması gerekir. Birde gözlemede kullanılacak iç harç miktarına göre yufka kullanmak gerekir. Yani, bir hazır yufka "100 gr. peynir" peynirli gözleme yapmak için yeterlidir. Eğer gözleme içine sebzeli ve yağlı malzemeler konulacaksa, yufka sayısını artırmak gerekir. Herkesin sevebileciği güzellikte gözleme yapmak, iç harçla yufkanın orantısına bağlıdır. İç harçla yufka eşit oranda olmalıdır, gözlemeye konulan fazla miktarda iç harç gözlemenin ruhuna aykırıdır.

tavada peynirli gözleme malzemesi
  1. 100 gr. orta yağlı beyaz peynir
  2. bir kaşık yemeklik tuzlu tereyağı
  3. 1 tane hazır yufka
  4. bir tutam maydanoz

tavada peynirli gözleme yapımı
  1. bir tutam maydanozu doğrayın
  2. beyaz peyniri ezin ve maydanozla karıştırın
  3. teflon tavayı ortalayarak yufkayı üzerine yayın
  4. elinizle bastırarak yufkayı tavanın yüzeyine yapıştırın
  5. yufkanın bütün kenarından iki parmak kalınlığında parçalar koparın
  6. koparılan parçaların kalın ve sert tarafı ortaya gelecek şekilde yayın
  7. ardından iç harcı yufakanın üzerine eşit şekilde serpin
  8. yufkanın tavadan sarkan kısmının tamamını iç harcın üzerine kapatın
  9. ocağın en büyük gözünü yarım ayarda yakın ve tavayı üzerine oturtun
  10. tava ısınmaya başladıktan sonra elinizle gözlemeyi kendi çevresinde döndürün
  11. gözleme hafif kızarınca altını üstüne getirin
  12. diğer tarafıda hafif kızarınca diğer tarafını döndürün
  13. gözleme tamamen piştikten sonra
  14. yemeklik tereyağını eritin ve üzerine gezdirin
  15. ve ardından istediğiniz şekilde servis edin

afiyet bal şeker olsun