barbunya yemeği



Barbunya yemeği yapımında taze iç barbunya fasulyesi veya kuru barbunya fasulyesi olsun tencerede "kısık ateşte" 45 ila 60 dakika arasında pişer. Bu sürenin azlığı çokluğu iki nedene dayanır. İlki, barbunyanın haşlandıktan sonra kendi sıcaklığı ile pişmeye devam etmesi, ya da ocak kısık ayarının tam gerektiği gibi olmamasıdır. Barbunya fasulyesi pişirilmezden önce ön haşlaması yapılır ve yemeğini yaparken miktarına göre su ilave edilir. Yarım kilo barbunya için dört su bardağı su, yemek için yeterlidir. Bu tarifte dondurulmuş taze iç barbunya fasulyesi kullanılarak "havuç, patates, sarımsak kullanılmadan" yemek sade olarak yapılmıştır. 

barbunya yemeği malzemesi
  1. 550 gr. taze iç barbunya "dondurulmuş"
  2. altı kaşık zeytinyağı
  3. bir kuru soğan
  4. yarım kaşık salça
  5. maydanoz,
  6. limon suyu
  7. tuz

iç barbunya yemeği yapımı
  1. iç barbunyayı ağır ateşte 25 dakika haşlayın ve süzün
  2. soğanı yemeklik doğrayın,
  3. yağ içinde soğanı kavurun, üzerine salçayı ilave edin ve kavurun
  4. üzerine haşlanmış iç barbunya, 4,5 su bardağı sıcak su ilave edin ve karıştırın
  5. tencerenin kapağı kapayın, tencereyi bir defa fokurdatın
  6. ardından, ağır ateşte barbunya taneleri yumuşayıncaya kadar pişirin
  7. ocaktan alın tuzunu ayarlayın, isterseniz üzerine maydanoz serpin
  8. soğuk veya sıcak, limonla servis edin

afiyet bal şeker olsun