düdüklüde zeytinyağlı kuru fasulye


Düdüklü tencerede zeytinyağlı kuru fasulye yemeğini Termo marka lastikli düdüklü tencerede yaptım. Düdüklü tencerede yemek pişirilirken, ilk düdük sesine kadar tencereye normal ısı verilir. Düdük sesi duyulduktan sonra ocak ısısı tamamen kısılır. Yani, düdüklüde yemek pişinceye kadar kısık ateş kullanılır. Düdüklü kısık ateşte kullanılırsa yemek pişirme süresi uzar. Kısık ateşte düdüklü kullanılırken yemeğe verilecek su miktarı az olması gerekir. Termo düdüklü tencerede çoğu yemekleri normal ısı kullanarak yaparım. Bu yüzden ocağın ısısından dolayı tencerede buharlaşma fazla olacağından yemeklerin suyunu buharlaşmaya göre ayarlarım. 

Yılların verdiği alışkanlıktan dolayı, düdüklüde pişirdiğim yemeklerin malzeme ve su ölçüsü hep sabittir. Tarifimdeki zeytinyağlı kuru fasulye yemeği ve diğer kuru fasulye yemekleri için her zaman 5.5 su bardağı su kullanırım. Kullandığım su bardağını tamamen su ile doldurduğumda 200 gram su alır. Yaptığım bütün yemeklerin malzemesini iki yüz gramlık su bardağımı kullanarak ölçerim. Kuru fasulyeyi yapıp "bekletmeden" hemen tüketecekseniz 5 su bardağı su yemeğe karar gelir. Eğer yemeğinizi bir kaç saat bekletecekseniz, yemeğin suyunu 5.5 bardak olarak vermelisiniz.

zeytinyağlı kuru fasulye yemeği malzemesi
  1. iki bardak dolusu kuru fasulye
  2. altı kaşık zeytinyağı
  3. bir orta boy soğan
  4. yarım kaşık domates salçası
  5. tuz
  6. su

düdüklüde zeytinyağlı kuru fasulyenin yapımı
  1. akşamdan kuru fasulyeyi bol su içinde ıslatın
  2. sabah suyunu değiştirin, beş dakika tencerede haşlayın ve süzün
  3. soğanı yemeklik doğrayın, sıra ile yağ içinde soğanı ve salçayı kavurun
  4. üzerine kuru fasulye ve beş su bardağı sıcak su ilave edin
  5. tencere kaynamaya başlayınca, düdüklünün kapağını kapayın
  6. düdük sesinden sonra normal ısıda kuru fasulyeyi 20 dakika pişirin
  7. ardından ocaktan alın, tuzunu ayarlayın
  8. ve gönlünüzce servis edin

afiyet bal şeker olsun