hatay usulü kabak tatlısı



Isırdıkça kıtır kıtır ses çıkaran, kabak tatlısı yapmak hiçte zor değil. Alın pazardan kestane kabağını veya bir başka kabak çeşitini, soyun dilimleyin. Verdiğim tarife göre de kabağınızı pişirin, gerçekten kolay. Kireçte kabak tatlısı koyu şerbetin içerisinde piştiği için, kaynaya kaynaya üzerindeki suyu salıyor. Tencerede koyu kıvamda şerbet kalıyor. Kabak şeffaflaştığında tenceredeki şerbetin kıvamı iyice koyulaşıyor. Bu nedenle son olarak tencereye 2 bardak sıcak su ve limon suyu ilave ediyoruz ki, tatlımız şekerleme yapmasın. Yapın yapın, kabaklar pazardan çekilmeden, harika oluyor. 

hatay usulü kabak tatlısı malzemesi
  1. bir kilo dilimlenmiş balkabağı
  2. bir kilo şeker
  3. 1.5 kilo su
  4. yarım limon
  5. iki su bardağı sıcak su

kireç kaymağı malzemesi
  1. bir çay bardağı silme toz kireç
  2. 1.5 litre soğuk su
  3. toz kireçle suyu karıştırın, kireç dibe çöksün
  4. ardından üsteki suyu olduğu gibi alın
  5. aldığınız su kireç kaymağı oluyor.

kabağın kirece yatırılması
  1. kabak dilimlerini tencere içine koyun
  2. kireç kaymağını kabak dilimleri üzerine boşaltın
  3. ve üzerine baskı yapacak tabak kapatın, 12 saat bekletin
  4. süre bitiminde suyunu değiştirin, dilimleri güzelce yıkayın
  5. tencereye yeni su ve dilimleri koyun 1 saat bekletin
  6. süre bitiminde suyu dökün kabakları son kez yıkayın ve süzün

hatay usulü kabak tatlısının yapılması
  1. tencereye kabak dilimlerini, şekeri, suyu koyun kaynatın
  2. ardından ocağı kısın, tencere açık olarak
  3. kabak dilimleri saydam bir renk alıncaya kadar "yaklaşık 2 saat" pişirin
  4. ardından tencereye yarım limonu sıkın ve 2 bardak sıcak suyu ilave edin
  5. tencereyi bir kez kaynatın ve ocağı söndürün
  6. tencere ılıyınca dilimleri alın ve servis edin.

afiyet bal şeker olsun