cennet künkü tatlısı


Bursa ve Yalova illeri çevresinde yapılan cennet künkü tatlısı, yöresel şerbetli tatlı çeşitidir. Yemek dünyasında adı kısadan çatal tatlısı olarak geçer. Çatal tatlısı adı verilmesinin sebebi ise, tatlının çatala sarılarak yağ içerisinde kızartılmasıdır. Cennet künkü tatlısı un, yumurta, kül suyu ve tuz ile yapılır. Yağ içerisinde kızartıldıktan sonra soğuk şerbete atılır. Cennet künkü tatlısı yapımı için tarif dışında kullanılan malzemeler zorlamadır. Kabartma tozu, karbonat, sirke gibi malzemelerle yapılan cennet künkü çatal tatlısı orijinalinin tadını vermez. Tarifim orijinaldir.

cennet künkü tatlısı malzemesi

  1. bir yumurta
  2. iki su bardağı un
  3. bir kahve fincanı kül suyu
  4. bir çay kaşığı silme tuz
  5. çeyrek limon suyu
  6. dört su bardağı toz şeker
  7. üç buçuk su bardağı su
  8. bir kahve fincanı meşe odunu külü
  9. iki kahve fincan soğuk su
  10. kızartma yağı

cennet künkü tatlısı'nın yapılması

  1. bir kahve fincanı kül ile iki kahve fincanı suyu karıştırın
  2. ve bir süre bekletin, üstteki berrak suyu tülbentle süzün
  3. bir yumurta ile bir fincan dolusu kül suyunu çırpın
  4. üzerine un ve tuzu ilave edin, sert kıvamda hamur yoğurun
  5. hamuru beze yapın, bezeyi en fazla dört parçaya bölün
  6. ve en fazla 1 mm. kalınlıkta yufka açın
  7. yufkayı 3 cm. genişlikte şerit olarak kesin
  8. toz şeker ve suyu kaynatın, üzerine limonu sıkın
  9. 15-20 dakika kaynatarak koyu şerbet hazırlayın
  10. şerbeti tamamen soğutun "ılık olmasın"
  11. kızartma yağını kızgın olmayacak şekilde ısıtın
  12. kestiğiniz şeritin bir ucunu çatala takın
  13. ve yağ içinde sağdan sola döndürerek
  14. resimde göründüğü gibi kızartın
  15. ardından soğuk şerbetin içine atın, çıkarın
  16. ve gönlünüzce servis yapın

afiyet bal şeker olsun