süzme yoğurtlu kete



Yoğurtlu kete, iç anadolu bölgesinin bazı yörelerinde yapılan bir nevi yoğurtlu gözlemedir. Ketenin iç harcında katı süzme yoğurt kullanılır. Yoğurtlu kete olağanüsü bir lezzete sahiptir. Yöre halkı yoğurtlu keteyi sabah kahvaltılarında çay ile birlikte yerler. Hatrı sayılır misafirin ağırlanmasında sabah kahvaltılarına çıkarırlar. Ketenin yağlanması için kullanılan tereyağına kereyağı derler. Kereyağı diğer tereyağlardan farklıdır. Tereyağı eritildiği vakit, tabanında yoğurt tortusu oluşur. Oluşan bu tortu, yoğurtlu keteye bambaşka bir lezzet katar. Resimde tava içerisinde malum tortuyu görmektesiniz, nasıl bir tat olduğu ancak tadarak anlaşılabilir.

yoğurtlu kete malzemesi
  1. süzme yoğurt
  2. iki kaşık tereyağı
  3. bir bardak ılık su
  4. üç bardak un
  5. tuz

yoğurtlu ketenin yapılması
  1. un, su ve 1 çay kaşığı tuz ile hamuru yoğurun
  2. ve yarım saat dinlendirin
  3. ardından, mandalina büyüklüğünde bezeler alın
  4. bezeleri servis tabağı büyüklüğünde yufka açın
  5. açılan yufkanın yarısına bir kaşık süzme yoğurtu yayın
  6. ve yufkanın boş kanadını diğer yarısı üzerine kapayın
  7. kenarlarını parmaklarınızla bastırın
  8. ardından pişirme sacı veya teflon tava içerisinde pişirin
  9. ve eritilmiş tereyağına bulayın
  10. sonrasında dilediğiniz gibi servis edin

afiyet bal şeker olsun