kaz eti



Sonbahar aylarının sonlarında evde beslenilen kazlar kesilmeye başlar. Kars, Ardahan'ın kış aylarında ayazda kurutulmuş kaz eti meşhurdur. Anadolunun diğer bölgelerinde çoğu aileler ihtiyaçları ölçsünde kaz beslerler. Besledikleri kazı günübirlik keser ve yerler. Kaz eti ile çeşitli yemekler yapılır. Bunların başında kaz eti haşlama, fırında kaz kızartması, kaz etli bulgur pilavı, güveçte kaz eti, kaz dolması, kaz ciğeri kızartması, kaz yahnisi, kaz ciğeri ezmesi, kaz ciğeri sote, kaz budu kebabı, tandır kaz çekmesi ve kaz kavurma gelir. Kesilen kazların hacmi ve ağırlığı büyük olduğundan (tencerenin durumuna göre) bütün veya parça olarak tencerede ve düdüklü tencerede haşlanır. Ya da, doğrudan fırında kızartılır.

düdüklü tencerede kaz haşlama
  1. yarım kaz temizlenmiş
  2. 1.5 litre su
  3. tuz

düdüklüde kazın haşlanması
  1. düdüklü tencereye yarım kazı koyun
  2. üzerine 1.5 litre suyu ilave edin
  3. ve ardından 1 kaşık tuzu serpin
  4. düdüklünün kapağını kapayın.
  5. düdüklü tencereniz tavuğu ne kadar sürede haşlıyorsa
  6. o sürenin iki katı süresinde kazı haşlayın
  7. ve ardından dilediğiniz gibi servis edin.

afiyet bal şeker olsun