kelle paça tarifi


 
Kelle paça çorbasını bana "rahmeti bol olsun" dedem sevdirmiştir. Dört veya beş yaşlarımda olduğumu sanıyorum, ilk kele paça çorbamı dedemle birlikte içtim. O gündür bu gündür "canım istediği zaman yaz kış demem" kele paça çorbamı yapar içerim. Tarifim, dedemin tarifine tam uymaz. Çünkü dedem çorbayı terbiyeli yapmazdı. Bir de sarımsağı kelle ve paça haşlanırken ilave ederdi.  

kelle paça malzemesi
  1. bir temizlenmiş koyun başı 'kellesi'
  2. dört temizlenmiş koyun ayağı 'paçası'
  3. bir kaşık tepeleme un
  4. bir yumurtanın sarısı
  5. sarımsak, üzüm sirkesi
  6. tuz

kelle paça çorbası'nın yapılışı
  1. terbiyesi için, kase içinde un ile yumurta sarısını az soğuk su ile çırpın.
  2. kelle ve paçaları yıkayın ve süzün, tencere içine kelle ve paçaları koyun
  3. üzerini iki parmak örtecek miktarda su koyun ve yarım kaşık tuzu serpin
  4. ağır ateşte, üzerinde biriken köpükleri alarak 90 dakika süre ile pişirin
  5. süre sonunda dil üzerine kürdan batırın,
  6. kürdan dil içine rahat batıyor ise, tencereyi ocaktan alın
  7. kelle ve paçaları çıkarın, soğutun. dil üzerindeki deriyi soyun
  8. beyin hariç bütün etleri kemiklerinden ayırın kuşbaşı doğrayın
  9. tenceredeki suyu süzün ve ocak üzerine alın, içine etleri koyun
  10. ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiye ile karıştırın
  11. terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye katın ve karıştırın,
  12. tencereyi 5 dakika tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
  13. isterseniz üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş toz biber gezdirin
  14. sarımsaklı sirke ile servis edin.

afiyet bal şeker olsun